Dlaczego gluten szkodzi również osobom bez celiakii.

Temat wałkowany wiele razy, ale poczułam się do napisania jako, że to jeden z moich poglądów, w istotnej kwestii jaką jest : do jakiej drużyny należysz? Gluten czy bezgluten :D. Dieta bezglutenowa ma swoich zwolenników jak i przeciwników. Bo zgodnie z zaleceniami IŻŻ dieta bezglutenowa jest wyłącznie przeznaczona dla osób z chorobą trzewną(celiakią) a ‘zdrowy’ człowiek powinien spożywać 4-5 posiłków bogatych w węglowodany złożone. Nie wspomnę o nabiale, najlepiej chudym. Smażeniu na olejach roślinnych. I koniecznie jak najmniej tłuszczu.

Skoro takie zasady żywienia zostały ustalone odgórnie przez Instytut Żywności i Żywienia, to chyba powinniśmy cieszyć się zdrowiem i tryskać energią?

Coś chyba jednak poszło nie tak.

Skąd więc tak dużo chorych ludzi? Skąd coraz więcej chorób autoimmunizacyjnych: Hashimoto, cukrzyca, reumatoidalne zapalenie stawów? Do tego insulinooporność na każdym kroku, otyłość, permanentny brak energii, alergie, depresje i fatalny stan jelit.

I teraz może pojawić się pytanie, czy więc za to wszystko odpowiada gluten? I jest on złem całego świata?

Prawie. 🙂

2

Czym jest gluten? Gluten jest białkiem znajdującym się w ziarnach.  Powoduje on, że po wyrobieniu ciasta na chleb, ma on konsystencję gumowatą. Zlepia. W każdym typie ziarna znajduje się inny rodzaj glutenu i tak np. w pszenicy jest to gliadyna i glutenina, w życie jest to sekalina, w jęczmieniu hordeina, a w owsie awenina. Najgorszą z tych prolamin jest oczywiście gliadyna zawarta w pszenicy. Owies naturalnie zaliczany jest do zbóż bezglutenowych, ale z uwagi na wspólne przechowywanie i przetwórstwo z innym zbożami, jest on mocno zanieczyszczony glutenem(tym typowym). Dlatego osoby z celiakią nie mogą go spożywać.

Warto też dodać, że dzisiejsze chleby mają mało wspólnego z tymi, które były robione kiedyś. Dzisiejsze ziarna zostały mocno zmodyfikowane genetycznie i zawierają znaaacznie większą ilość glutenu niż te z dawnych lat.

A więc. Dlaczego gluten szkodzi również osobom bez celiakii:

rozszczelnia jelita. Udowodniono, że powoduje rozluźnienie enterocytów, czyli komórek nabłonka ścian naszych jelit, które z natury są mocno ze sobą połączone, aby żadne niechciane substancje nie przechodziły przez ich barierę do krwioobiegu, a przepuszczały składniki chciane, czyli odżywcze. Są więc selektywnie przepuszczalne. Gluten powoduje, że bariera ta staje się luźniejsza, jelita stają się otwartą bramą dla niestrawionych do końca molekuł, różnych antygenów (w tym glutenu), toksyn, bakterii i innych niepożądanych substancji. Potwierdzają to badania zonuliny, białka które towarzyszy  rozszczelnieniu bariery i którego to poziom jest znacznie powyżej normy przy takim zjawisku.  A jakie dalsze skutki za tym idą?

Stany zapalne. Gdy niechciane cząstki ‘wejdą’ w krwioobieg, stają się intruzem. Organizm aktywuje swój system immunologiczny, i wysyła swoje wojska- przeciwciała, które to mają zneutralizować niechcianego gościa. Niekiedy dodatkowo przekraczają one i kolejną barierę krew-mózg, co jeszcze bardziej komplikuje sprawę . Powodem tego jest stan zapalny organizmu, co nie jest wcale sytuacją negatywną, to normalna obrona ustroju. Aczkolwiek jednorazowo, od czasu do czasu, a nie codziennie, przy nieprzerwanym spożyciu glutenu. Jak odczuwamy takie stany zapalne? Najróżniej. Od zmęczenia, bólów głowy, ciągłych infekcji, przez problemy skórne, trawienne, brak koncentracji, mgły umysłowe tzw. Brain  fog’i, aż po depresje, stany lękowe, zapalenia stawów, bóle kości, mięśni, alergie, nietolerancje pokarmowe, astmę  i wiele innych, każdy reaguje inaczej. Jakie skutki z kolei niesie za sobą przedłużający się stan zapalny, albo nawet i przewlekły?

choroby autoimmunizacyjne. Po jakimś czasie, gdy nasz układ odpornościowy jest cały czas stymulowany do walki, niekiedy z powodu zmienionych tkankowo narządów przez antygeny, przestaje rozpoznawać nasze własne tkanki, zaczyna atakować i je. Słowem, nasza immunologia zaczyna wariować i niszczy samego siebie. Gdy celem ataku jest np. tarczyca (gluten ma bardzo podobną strukturę  do komórek tarczycy, tak więc przeciwciała przeciwko glutenowi, mogą zmylone zaatakować i tarczyce), mamy hashimoto, gdy stawy- reumatoidalne zapalenie stawów, gdy jelita-celiakię (celiakia może ujawnić się w każdym momencie naszego życia, jeśli mamy do tego predyspozycje genetyczną ale też i sprzyjamy takiej sytuacji  np. właśnie spożywając namiętnie chlebki i bułki).

Zawsze przy chorobie autoimmunizacyjnej występuję w większym lub mniejszym stopniu nieszczelność jelit.

zamula mózg, uzależnia. Gliadomorfina to fragmet peptydowy nie do końca strawionego glutenu ( a to częste zjawisko) , który przyłącza się w mózgu do receptora opioidowego powodując w ten sposób uczucie zadowolenia po zjedzeniu np. mięciutkiej kajzerki, ale i również w późniejszym czasie zamulenie, obniżenie nastroju, zachowania agresywne, a z tych gorszych schizofrenię a także przyczynia się do zaostrzenia złego samopoczucia cierpiących na autyzm.

-zazwyczaj wraz z glutenem w pakiecie dostarczamy też:  lektyn i inhibitorów proteaz. Lektyny to  substancje podrażniające jelita, maja zdolność  przyklejania się do innych cząstek i wywoływania stanów zapalnych.  Mogą powodować objawy tzw jelita drażliwego i przyczyniać się do chorób autoagresywnych. Inhibitory proteaz to substancje blokujące działanie enzymów proteolitycznych, czyli tych trawiących białka. Powoduje to utrudnione trawienie, przez co upośledzone wchłanianie białek, a także problemy trawienne jak wzdęcia, gazy, uczucie ciężkości, może przyczynić się do dysbiozy np. SIBO.

-Oprócz tego w produktach zbożowych pełno kwasu fitynowego, który wiąże minerały, szczególnie wapń, magnez i żelazo, przez co nie są one wchłaniane. Także okrzyknięte ‘zdrowymi’ produkty pełnoziarniste tak naprawdę nie dostarczają wielu związków odżywczych, gdyż większość jest po prostu nie wchłaniana.

Jedna mała kromka chleba jeszcze nikogo nie zabiła. Ale za to 3-4 dziennie, codziennie, przez x lat, mogą zdziałać więcej złego niż dobrego. Każdy ma swoje zdanie i swój wybór. Warto jednak być otwartym i mieć świadomość. Nie chodzi o propagowanie mody na bezglutenową dietę, często napakowaną produktami, które z natury powinny go zawierać, ale w wyniku różnych metod są go pozbawiane ( np. chleby, ciasteczka, makarony), nie o to chodzi. Chodzi o jedzenie jak najprostsze i jak najbardziej naturalne.  Pewnie, że z pozoru łatwiej jest sięgnąć rano po kanapkę, ŁATWIEJ jest skrytykować  i wyśmiać  – bo moim zdaniem krytyka wynika często z lenistwa. Ale czy nie LEPIEJ włożyć odrobinę wysiłku w zmianę nawyków na lepsze? Na pewno warto spróbować , samemu przekonać się na własnej skórze i przede wszystkim zdrowiu.

Źródła :

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16635908
  2. http://jnnp.bmj.com/content/72/5/560.full
  3. http://www.thepaleomom.com/why-grains-are-bad/
  4. https://www.cyrexlabs.com/M2News/tabid/178/Default.aspx
  5. Cade R, Privette M et al. “Autism and Schizophrenia: Intestinal Disorders” Nutr. Neurosci 3 (2000) 57-72. Published by Overseas Publishers Association, (OPA) N.V.).
  6. http://www.bioautyzm.pl/28/
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22564339
  8. http://www.generationrescue.org/assets/Published-Science/James-Adams-Summary-of-dietary-nutritional-and-medical-treatment-for-ASD.pdf (13-15)
Reklamy

2 uwagi do wpisu “Dlaczego gluten szkodzi również osobom bez celiakii.

  1. Dobrze napisane! Sam jadłem IIFYM chleb na potęgę, teraz dieta samuraja i morfologia mówi sama za siebie. Ale na to złożyło się wiele czynników i mimo, ze reaguje neutralnie na gluten (przynajmniej mówię o takich reakcjach odczuwalnych namacalnie jak bóle brzucha czy cokolwiek) nie jem go. NO czasem się zdarzy ale naprawdę unikam. Super post, oby więcej takich!

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s